Rioolverstopping

Is uw riool verstopt? Dan moet u er eerst achter komen waar de leiding verstopt is. Dat doet u door de erfgrensput op te graven. Het putje bevindt zich meestal 50 cm binnen de perceelgrens. Als u niet weet waar dat putje ligt, kunt u contact opnemen met de gemeente. Het riool waar u verantwoordelijk voor bent loopt van de erfgrensput naar en in uw huis. Wij zijn verantwoordelijk voor het gedeelte tussen het gemeentelijk riool en de erfgrensput.

Water in het erfgrensput

Staat het putje vol water? Dan zit de verstopping in het gemeentelijk deel van het riool. Wij zijn dan verantwoordelijk voor het oplossen van de verstopping.

Geen water in het erfgrensput

Staat er geen water in het putje? Dan zit de verstopping in uw eigen riool. U kunt de verstopping dan zelf verhelpen of een bedrijf inschakelen. De kosten zijn voor uw rekening.

Geen erfgrensput

In sommige gevallen is er geen erfgrensput en zult u de rioolbuis moeten vrijgraven en moeten open maken om te zien waar de verstopping zich bevindt. U kunt bij de gemeente informeren waar de rioolbuis ongeveer ligt. Als blijkt dat de verstopping op openbaar terrein zit, dan moet u de gemeente bellen.

Melden

Zit de verstopping in het gedeelte dat door de gemeente ontstopt moet worden, dan moet u de gemeente bellen op (026) 33 48 111. Belt u buiten kantoortijden? Luister dan het bandje af en u hoort het nummer dat u kunt bellen.

Kosten

Zit de verstopping in het gemeentelijk deel van het riool? Dan betalen wij de kosten voor het oplossen van de verstopping.

Zit de verstopping in uw deel van het riool? Dan bent u zelf verantwoordelijk. U betaalt dan alle kosten voor het oplossen van de verstopping.

Let op! Als de verstopping in het riool van de gemeente zit en u schakelt een ontstoppingsbedrijf in voordat u de gemeente hiervan op de hoogte heeft gesteld, dan zijn de kosten die het ontstoppingsbedrijf maakt voor uw rekening!

Als blijkt dat de verstopping in het gemeentelijk riool veroorzaakt is door onjuist gebruik van het particulier riool, dan zijn de kosten die het ontstoppingsbedrijf maakt voor uw rekening!

Hoe voorkomt u een verstopping?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om het risico op een verstopt riool tot een minimum te beperken. Gooi geen luiers, maandverband, hygiëne doekjes, etc. in de gootsteenafvoer of het toilet. Ook bakvet, olie, koffiefilters, kattenbakgrond of aquariumzand horen niet in de riolering. Als dit verstoppingen veroorzaakt in het gemeentelijke gedeelte van de riolering, dan zijn de kosten die het ontstoppingsbedrijf maakt voor uw rekening.