Advies Ontwikkellocatie Albert Schweitzerschool Renkum

Oosterbeek, 28 november 2023

Geacht college, geachte gemeenteraad,

Op maandag 20 november 2023 ontvingen we een mail van inwoners uit het dorp Renkum. In de mail spreken ze hun zorgen uit over de nieuwbouwplannen van de gemeente op het terrein van de Albert Schweitzerschool. Ze spreken hun zorg uit over de vele maatschappelijke organisaties die gevestigd zijn in dit pand. Hoewel ze de plannen voor de nieuwbouw kunnen waarderen, is de vaart waarmee de gemeente voorbijgaat aan deze organisaties, de reden voor hen om ons hiervan op de hoogte te stellen en ons te vragen om mee te kijken.

We hebben in de Adviesraad Sociaal Domein uitvoerig gesproken over de impact van het afbreken van de Albert Schweitzerschool op de organisaties, maar ook op alle mensen die zij een plek geven en de hulp die zij in vele vormen bieden. Als adviesraad zijn we dan ook verbaasd dat we niet eerdere bij plannen die voor de inwoners dergelijke grote gevolgen gaan hebben betrokken zijn dan wel hierover over geïnformeerd zijn. De vaart die er nu lijkt te zijn en mogelijk ontstaan is na de brand die gewoed heeft in het gebouw, mag geen reden zijn om niet een goede en langdurige oplossing te vinden voor de huisvesting van deze organisaties.

Helaas heeft de gemeente jaren geleden besloten geen eigen panden meer te willen bezitten. Buurthuizen enz. werden daarmee gesloten en verkocht, iets wat veel organisaties en inwoners nog steeds een zeer spijtige keuze vinden.

We zijn ermee bekend dat deze organisaties wisten dat ze slechts voor “korte” duur op deze locatie konden zitten. Maar die tijd wordt nu ook nog bepekt. Bovendien zijn veel van deze organisaties al vele malen verhuisd doordat er geen locatie in Renkum is waar ze zich langdurig kunnen vestigen. En daarmee kunnen ze dus niet kiezen voor een andere locatie. Zich huisvesten in Doelum lijkt ook geen optie; de prijzen daarvan zijn vaak te hoog en de ruimtes daar zijn ook niet geschikt om bijvoorbeeld muziekinstrumenten afgesloten op te kunnen bergen. Ook zien we niet direct het gratis kledingwinkeltje van Goed Begin een plek vinden in de Doelum of het jongerenwerk.

We spreken dan ook onze ernstige zorgen uit. De kinderopvang is dan wel commercieel, maar zorgt voor vele ouders dat hun kinderen opgevangen worden zodat zij kunnen werken. Als er voor hen geen nieuwe locatie is, hoe moeten deze kinderen dan opgevangen worden? De effecten voor deze gezinnen zijn groot. 

De muziekvereniging is al vele malen van locatie verhuisd, maar voor veel leden zijn zij een essentieel onderdeel van hun sociale leven. Muziek is belangrijk voor de kunst en culturele ontwikkeling van mensen. De muziekvereniging is zeer bereid haar kennis te delen met bijvoorbeeld de kinderen van de opvang of van het jongerenwerk.

Goed Gestart is dan wel een vrijwillige organisatie maar zij vervullen een belangrijke taak in de gemeente voor gezinnen die geen spulletjes kunnen kopen voor hun baby. Ruim tien jaar geleden is een verloskundige hiermee begonnen. Zij bemerkte dat er een gat was in de hulpverlening.  Na 10 jaar is het uitgegroeid tot een grote organisatie met veel vrijwilligers. Als Goed Gestart geen locatie heeft, waar moeten gezinnen die het zo hard nodig hebben dan naar toe? Gemiddeld kloppen er 45 mensen per maand aan voor kleding en 7 mensen toekomstige ouders voor kinderwagens, autostoeltjes of zoiets. De mogelijkheid om iets uit te zoeken anders dan kleding, zit al ruim twee tot drie maanden van tevoren vol. Deze organisatie geen plek in de samenleving meer te geven, lijkt ons een zeer onwenselijke situatie voor toekomstige baby’s en hun ouders. Als zij geen plek meer kunnen vinden in de gemeente, waar moeten gezinnen dan aankloppen. Gaat de gemeente dan deze taak vervullen?

Het jongerenwerk is een taak die van de gemeente wordt waargenomen door Renkum voor Elkaar. De overlast van jongeren in de gemeente is sterk afgenomen toen ze een locatie hadden en op straat bereiken ons de berichten dat het merkbaar is dat ze nu geen “eigen” plek meer hebben. Voor veel jongeren is de plek die ze vonden bij Renkum voor Elkaar erg belangrijk. 

Hoewel de tijd om nog iets te kunnen doen beperkt is, willen we de gemeente met nadruk vragen om een pauze in te lassen om zo eerst goed te gaan zoeken naar nieuwe locaties voor al deze organisaties. En dan ook werkelijk locaties waar ze zich echt kunnen vestigen.

De haast die er nu is, lijkt ook niet nodig. De nieuwbouw zal zeker niet op korte termijn starten. En daarmee zou er wellicht dus beter gewacht kunnen worden met slopen totdat de organisaties een nieuwe plek gevonden hebben. 

Wellicht kan de gemeente dan ook overdenken of het toch niet zinnig is om weer een “eigen” locatie te hebben. Iets wat zou passen bij het gehele beleid van de gemeente. Sociale cohesie, gemeenschapszin en burgerinitiatief kunnen niet slechts van één kant verwacht worden. Een gemeenschap creëer je samen met elkaar en voor elkaar.

We hopen op een wijs en sociaal besluit.

Adviesraad Sociaal Domein.

Wij vernemen graag uw reactie op dit advies.

Met vriendelijke groet,

de Adviesraad Sociaal Domein gemeente Renkum,    

C. Hogendorf, voorzitter