Verslag Adviesraad Sociaal Domein 17 januari 2023

Aanwezig

Dhr. C. Hogendorf (voorzitter), dhr. H. Cornelissen (plv voorzitter/penningmeester), mw. R. Erkelens, mw. D. Kloppenburg, mw. J. Merens, dhr. R. Steens, dhr. H. Darwish, mw. R. Leurink, dhr. E. Vermeer en mw. G. Rijneveld (ambtelijk secretaris)

Afwezig

mw. M. Rook, dhr. R. Stoutmeijer

Verslag

1. Opening en vaststelling agenda

De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom. De agenda zal gevolgd worden. 

2. Inspreken toehoorders

De heer De Wit vertelt over zijn negatieve ervaringen met de gemeente bij zijn Wmo-aanvraag voor een vervoersmiddel (inclusief bezwaarprocedure en de inschakeling van een extern bureau). Hij is hier bijna 2 jaar mee bezig geweest en is het vertrouwen in de gemeente verloren. Hij wil graag dat dit toekomstige cliënten bespaard blijft. Het gaat om slechte bejegening, onduidelijkheid argumentatie afwijzing, overbodige en dubbele informatie aanleveren van medici, ondeskundig extern bureau, niet nakomen van afspraken en overschrijding van termijnen. De Adviesraad Sociaal Domein bedankt de heer De Wit en geeft aan in gesprek te zullen gaan met de gemeente over de (algemene) aanvraagprocedure van de Wmo.

3. Mededelingen

Er zijn geen mededelingen.

4. Kennismaking lid Regionale Adviesraad Doelgroepenvervoer

De leden van de adviesraad maken kennis met Jan Achterberg. Hij is inwoner van Het Schild in Renkum en sinds kort lid van de Regionale Adviesraad Doelgroepenvervoer (RAD). De RAD was al enige tijd op zoek naar een lid uit de gemeente Renkum die ervaring heeft met het Avan doelgroepenvervoer. De voorzitter van de RAD, Dirk van Uitert, is ook aanwezig en geeft uitleg over de RAD. De RAD is uniek in Nederland. Actuele aandachtspunten zijn: leerlingenvervoer (niet in Renkum) en personeelstekorten. Het is fijn persoonlijk kennis te hebben gemaakt. Als het nodig is kunnen we contact met elkaar opnemen.

5. Toelichting stand van zaken Bereikbaarheid hulpdiensten Wolfheze

Op 19 april 2023 hebben leden van de Adviesgroep Verkeersafwikkeling Wolfheze ingesproken in de vergadering van de Adviesraad Sociaal Domein waarin ze hun zorg hebben uitgesproken over de bereikbaarheid van de hulpdiensten in Wolfheze, mede in relatie tot de ondertunneling van het spoor. Naar aanleiding daarvan heeft de adviesraad een brief aan het college gestuurd met het verzoek te reageren op het alternatieve plan van de Adviesgroep om bij de ondertunneling van het spoor de bereikbaarheid van de hulpdiensten aan de noordzijde van Wolfheze te vergroten door de Johannahoeveweg en de Van Mesdagweg open te houden.

Vandaag is de heer L. (Ludwig) van Duren aanwezig om hierover uitleg te geven. Inmiddels is met alle betrokken partijen hierover al weer vervolgoverleg geweest. Het alternatieve plan is niet haalbaar en veilig. In plaats daarvan zijn in overleg met de Adviesgroep Verkeersafwikkeling Wolfheze 1) een calamiteitenroute die deels over het stationsplein loopt en 2) de mogelijkheid van een doorsteek via het Prins Hendrikplantsoen ingeval van nood ontwikkeld. De adviesraad ontvangt nog een schriftelijke reactie op de eerdere brief. De Adviesraad Sociaal Domein kan die reactie dan ook weer aan de Adviesgroep Verkeersafwikkeling Wolfheze doorsturen.

De zorgen van de bewoners van Wolfheze over de bereikbaarheid van de hulpdiensten in Wolfheze in het algemeen zijn hiermee niet van de baan (los van de ondertunneling van het spoor).
Op donderdag 2 februari 2023 wordt daarom een inwonersbijeenkomst georganiseerd met alle betrokken partijen (onder andere hulpdiensten, projectdeelnemers ondertunneling spoor, gemeente) om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. De adviesraad zal voor deze bijeenkomst ook nog een uitnodiging ontvangen.

De heer Van Duren geeft tot slot uitleg over de plannen voor de ondertunneling en laat hierbij een filmpje zien van het ontwerp. De heer Van Duren wordt bedankt voor zijn informatie en uitleg.

6. Advies Cultuur- & erfgoedvisie

De heer D. (David) Brand, beleidsmedewerker, is digitaal aanwezig bij de vergadering. Het gaat over de concept-Cultuurvisie van de gemeente Renkum Verbinden en verleiden. Er is onder andere meer aandacht voor het Sociaal Domein en de fysiek en digitale toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Ook is het streven om meer verbinding tussen professionele en amateurkunst te realiseren.

In de cultuurvisie wordt gesproken over 3 kernkwaliteiten. De term kwaliteiten roept in dit verband verwarring en onduidelijkheid op. Kan niet beter gesproken worden over kenmerken? Verder inhoudelijk wel een goed en interessant, maar kan mogelijk nog iets korter en kernachtiger geformuleerd worden?

De volgende punten worden besproken bij de behandeling van de 5 aan de adviesraad gestelde vragen:

  • De Airborne wandeltocht is onderdeel van het cultureel erfgoed. Waarom is deze niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers? Dit komt omdat onderdelen van het traject zeker bij slechte weersomstandigheden lastig begaanbaar zijn. Wel wordt gekeken naar een aangepaste route met wel dezelfde beleving als de reguliere tocht. De adviesraad zou dit graag opgenomen zien in het stuk.
  • Het Papiermuseum in Renkum is door geldgebrek opgeheven. Dit is spijtig. Een museum over de papiergeschiedenis is interessant en lijkt ook wel levensvatbaar. De gemeente onderschrijft dit en ondersteunt het initiatief. Alle stakeholder hebben een uitnodiging gekregen voor de bijeenkomst voor het uitvoeringplan. Hiermee hoopt de gemeente dat deze weer op de uitvoeringsagenda komt.  Kan dit ergens vastgelegd worden?
  • Op 9 februari 2023 vindt een eerste bijeenkomst plaats met alle stakeholder/uitvoeringsorganisaties over de uitvoering van de Cultuurvisie.
  • Om (meer) verbinding tussen kunstenaars en het sociaal domein te laten ontstaan moet dit blijkbaar aantrekkelijker gemaakt worden, anders was deze verbinding wel spontaan ontstaan. Dit vraagt dus vooral om een actieve en stimulerende houding van de gemeente. Suggesties hiervoor zijn:
    • (Amateur)kunstenaars zijn lastig te vinden om een activiteit mee vorm te geven in het sociaal domein. Een overzichtslijst van amateurkunstenaars, culturele organisaties en amateurverenigingen en wat hun mogelijkheden zijn kan hierbij helpen. Deze kunnen organisaties binnen het sociaal domein gebruiken om kunstenaars te benaderen.
    • Voor zorgorganisaties moet het aantrekkelijk gemaakt worden om aan deze activiteiten deel te nemen in plaats van alleen maar leuk (ontzorgen van een toch al belaste sector). Dit hoeft niet per se veel geld te kosten, maar vraagt inzet en creativiteit van de gemeente in ondersteuning en verbinding van partijen.
    • De professionele en amateurkunstenaars met (financiële) prikkels stimuleren om acties te ondernemen richting sociale instellingen en organisaties. Bijv. een wederdienst vragen bij het bieden van geschikte atelierruimte, aanbieden van repetitieruimtes.
    • Aansluiten bij en uitbreiden van bestaande activiteiten zoals de Kunstroute of de Mantelzorgdag.
    • Contacten leggen en samenwerking zoeken in het sociaal domein met partijen als het Huis van Renkum, het Odensehuis, Ons Middelpunt. Hierdoor kunnen ook inwoners in een kwetsbare positie bereikt worden.
  • De heer Brand zal deze organisaties ook uitnodigen bij de start-uitvoeringsbijeenkomst van stakeholders.
  • Cultuur en erfgoed kan toegankelijker gemaakt worden met meer beeld en geluid. Een goede mogelijkheid is inwoners die verhalen kennen bij tastbare elementen te interviewen en zo zaken vast te leggen en tegelijk meer levend te maken. Voor interviews met oudere inwoners over airborne-zaken is daarbij enige haast geboden.

Afgesproken wordt dat de Adviesraad Sociaal Domein voor 30 januari 2023 een schriftelijk advies uitbrengt aan het college. Dit advies zal bij de Cultuurvisie ook ter kennisgeving aan de gemeenteraad verzonden worden. De heer Steens zal ook aanwezig zijn bij de participatiebijeenkomst van 19 januari 2023. Mogelijk kan dit ook nog tot input voor het advies leiden.

De heer Brand wordt bedankt voor zijn toelichting en aanwezigheid in de vergadering.

7. Activiteiten en speerpunten 2023

Er is geen tijd om dit agendapunt uitgebreid te bespreken. De speerpunten van de Adviesraad Sociaal Domein voor 2023 zoals verwoord in het jaarplan 2022 zijn akkoord.

Het is ook akkoord om de eerste studiebijeenkomst in 2023 te verplaatsen van dinsdag 7 naar woensdag 8 maart2023  in verband met de gewenste begeleiding door Petra van der Horst. Het onderwerp van de studiedag zal de kloof tussen overheid en burgers zijn. Het uiteindelijke doel is om de gemeente van adviezen te voorzien over hoe de kloof mogelijk te verkleinen. De studiedag zal voorbereid worden door de dames Leurink en Merens en de heer Darwish en de ambtelijk secretaris.

8. Concept-verslag vorige vergadering 

Het verslag wordt vastgesteld met een kleine wijziging m.b.t. de mededeling over de Energiewinkel: 1 januari moet in januari zijn. De opening van de Energiewinkel zal overigens half februari 2023 plaatsvinden. In de Energiewinkel komt een invalidetoilet.

9. Actielijst

De actielijst wordt doorgenomen en door de ambtelijk secretaris aangepast. De opgestelde reactie aan Doelum over de toegankelijkheid van het zwembad zal verstuurd worden. De heer Darwish checkt nog of er bij de deur aan de zijde van het zwembad ook een bel is aangebracht.

10.Jaarverslag 2022 Adviesraad Sociaal Domein

Het jaarverslag 2022 is akkoord. Tekstuele opmerkingen kunnen uiterlijk tot en met morgen doorgegeven worden aan de ambtelijk secretaris. De dubbele tekst over de bijeenkomst met het nieuwe college zal gecorrigeerd worden. De PR-commissie krijgt mandaat om het jaarverslag verder af te ronden. De verzending van het jaarverslag zal op gelijke wijze plaats vinden als de nieuwsbrief aan de netwerkorganisaties door de leden en de ambtelijk secretaris. Daarnaast zal het jaarverslag gepubliceerd worden in de Rijn en Veluwe.

11. Communicatie

Bij de aankondiging van de vergadering van februari 2023 zal als extra informatie de speerpunten 2023 vermeld worden. Ook zal een oproep gedaan worden voor nieuwe leden van de Raadpleeggroep Toegankelijkheid.

12. Ingekomen en uitgaande stukken

Er zijn recent 3 raadbrieven toegestuurd. 

13. Rondvraag

  • Het lidmaatschap van de Raadpleeggroep Toegankelijkheid werd voor mevrouw Kuijvenhoven te zwaar. Daarom is ze geen lid meer van de raadpleeggroep. Mevrouw Leurink zal haar namens de adviesraad persoonlijk bedanken voor haar inzet en een bloemetje overhandigen. 
  • A.s. donderdag vindt een bijeenkomst plaats met stakeholders over armoedebeleid. Eenzelfde bijeenkomst heeft ook vorig jaar plaatsgevonden. Energiearmoede zal ongetwijfeld een belangrijk onderwerp tijdens deze bijeenkomst zijn. De heer Steens en Darwish gaan hier (ook) namens de Adviesraad Sociaal Domein naar toe.
  • Eind februari 2023 zal een nieuwe groep vluchtelingen opgevangen worden op het terrein van Pro Persona.
  • Naar aanleiding van de inspreker en de afspraken met het college om signalen over de uitvoering periodiek te delen/te bespreken met de teamleiders, zullen 1 of meerdere teamleiders uitgenodigd worden voor de volgende vergadering. Afgesproken wordt dat de leden in hun netwerk signalen ophalen over het verloop van Wmo-aanvragen.
  • De gemeente organiseert op dinsdag 7 maart 2023 ’s avonds een zogenaamde Tafeltjesmarkt Sociaal Domein voor de leden van de gemeenteraad. De Adviesraad Sociaal Domein wil ook wel een tafel bemensen om informatie te geven. De voorzitter en mevrouw Erkelens zullen hierbij in ieder geval aanwezig zijn.
  • Mevrouw Kloppenburg gaat zonder tegenbericht naar de bijeenkomst van de gemeente op 30 januari 2023 over Ontmoeting.
  • Er is een verzoek om een advies van de Raadpleeggroep Toegankelijkheid over het Definitief Onderwerp van plannen voor de wijk Talud gekomen. Er vindt binnenkort ook nog een inwonersbijeenkomst plaats. De ambtelijk secretaris zal aan de projectleider aangeven dat de raadpleeggroep hiervoor graag een uitnodiging ontvangt om aanwezig te zijn. Indien nodig kan later nog een vervolgafspraak gemaakt worden.

14. Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering en bedankt iedereen voor zijn of haar inbreng. De vraag is of de vergadertafels de volgende keer in een vierkant geplaatst kunnen worden.