Verslag Adviesraad Sociaal Domein 19 december 2023

Aanwezig

Dhr. C. Hogendorf (voorzitter), dhr. H. Cornelissen (plv voorzitter/penningmeester), mw. D. Kloppenburg, dhr. R. Steens, dhr. H. Darwish, dhr. C. Kroon, mw. R. Erkelens, mw. R. Leurink, mw. M. Rook, en mw. G. Rijneveld (ambtelijk secretaris)

Afwezig

mw. J. Merens, dhr. E. Vermeer, dhr. R. Stoutmeijer

1.    Opening en vaststelling agenda

De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom, in het bijzonder de wethouders Marinka Mulder en Danielle van Bentem en Esther van Haarlem, manager Sociaal Domein.
De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld

2. Inspreken toehoorders

Hier wordt geen gebruik van gemaakt.

3. Mededelingen

  • Op 13 december 2023 heeft een raadsontmoeting plaatsgevonden over Jongerenparticipatie. Zie voor aanleiding en informatie de ontvangen presentatie. Het was een goede bijeenkomst. Afgesproken is dat een werkgroep hier vervolg aan gaat geven. Indien gewenst is de Adviesraad Sociaal Domein bereid hierin deel te nemen. Verder wordt de adviesraad graag geïnformeerd over het vervolg in verband met afstemming en mogelijke versterking van gezamenlijke initiatieven.
  • Wethouder Mulder nodigt alle leden uit donderdag aanwezig te zijn op de kerstmarkt. 

4. Jaarlijks evaluatiegesprek College van B&W en Adviesraad Sociaal Domein

Wethouder Mulder geeft aan dat het college veel waardering heeft voor de adviesraad. Door de brede samenstelling en grote maatschappelijke betrokkenheid van de leden is de adviesraad van grote waarde voor de gemeente. In het afgelopen jaar zijn onder andere adviezen uitgebracht over de Cultuurvisie en het Programma Wonen, is een bijdrage geleverd in de werkgroepen Clientondersteuning en Sociale Dorpsteams en is een workshop georganiseerd rondom bewustwording fysieke toegankelijkheid voor medewerkers in het Ruimtelijk Domein. Ook is een goede balans gevonden tussen (meer) eigen speerpunten en advisering over beleidsstukken van de gemeente. 

De Adviesraad Sociaal Domein heeft in de vorige vergadering intern de samenwerking met de gemeente geëvalueerd. Zie het concept-verslag van 21 november 2023. Dit verslag heeft het college ook ontvangen.

De adviesraad geeft aan het contact met de beleidsmedewerkers en het college als laagdrempelig en prettig te ervaren en inbreng en adviezen worden serieus genomen. Dit is ook een compliment voor de ambtelijk secretaris en het beleidsteam Sociaal Domein.  

De ontwikkeling om steeds (meer) aan de voorkant van het beleid betrokken te worden, willen we vasthouden. Het bijwonen van informatiebijeenkomsten voor inwoners en netwerkpartners is hiervoor een goede manier. Dit geldt ook voor het deelnemen in gemeentelijke werkgroepen. Hierbij is het wel belangrijk in verband met de grote tijdsinvestering om vooraf duidelijk afspraken over doel, rol en inzet van de adviesraad in een werkgroep. Wat wordt verwacht? Wat is de meerwaarde dat de leden van de adviesraad deelnemen in de werkgroepen. Bij de Koplopersgroep Sociale Dorpsteams was dit bijvoorbeeld duidelijker dan in de werkgroep Clientondersteuning.

De Adviesraad Sociaal Domein heeft voor 2024 de volgende prioriteiten gesteld:

  • Onafhankelijke clientondersteuning
  • Sociale Dorpsteams
  • Inwonersinitiatieven en -participatie
  • Toegankelijkheid
  • Actuele thema’s 

Daarnaast wil ze inzetten op nieuwe leden voor de Adviesraad Sociaal Domein en de Raadpleeggroep Toegankelijkheid en het nog verder uitbouwen van contacten met inwoners en netwerkorganisaties (blijvend aandachtspunt).

Vanuit het college worden de volgende speerpunten voor 2024 aangegeven:

  • Leefbare wijken/kwetsbare wijken/Samen in de buurt (projectleider Esmee de With): onderzoek naar maatschappelijke, culturele en welzijnsvoorzieningen + methodiek voor meer inwonersinitiatieven/participatie 
  • Emancipatie van vrouwen: met name in relatie tot overerfelijkheid van armoede, laaggeletterdheid en opvoeding. Wethouder Mulder zou dit onderwerp graag een keer bespreken met de adviesraad.
  • Bijstellen tarieven van de zorg: stijging van loonkosten zal tot fors hogere kosten leiden. Welke oplossingen zijn er om zorg op een duurzame en betaalbare manier vorm te geven? Bijv. verminderen van het aantal zorgtrajecten per jongere (direct betere inschatting van juiste zorgtraject).
  • Mobiliteitsvisie: in 2024 komt een nieuwe Mobiliteitsvisie. Dit sluit aan bij de activiteiten van de Raadpleeggroep Toegankelijkheid.

Wat betreft inwonersinitiatieven en – participatie wordt in januari 2024 een startnotitie van de gemeenteraad verwacht. Er liggen een rapport van Maaike den Bakker en een onderzoek naar evenementen waarop verder gebouwd kan worden.

De Adviesraad Sociaal Domein heeft de concept-Ontwikkelagenda Sociaal Domein ontvangen. Hoe gaat de gemeente dit mooie document communiceren met de inwoners? Hier komen we met elkaar op terug.

Er komen in het overleg voorbeelden van brieven en berichten van de gemeente en derden naar voren die voor inwoners soms niet duidelijk zijn, o.a. recent over onderzoek afwatering, bijeenkomst zonnepanelen, OZB-tarief. De Adviesraad Sociaal Domein wil zich naast fysieke toegankelijkheid ook gaan richten op informatieve toegankelijkheid van inwoners. Voor de Raadpleeggroep Toegankelijkheid zal in januari een oproep voor nieuwe leden gedaan worden. Kees Hogendorf en Dorien Kloppenburg willen ook bijdragen aan dit deelonderwerp.

Tot slot staan nog twee overige bespreekpunten op de agenda:

  • Functioneren Sociaal Team: de adviesraad ontvangt veel signalen over het functioneren van het Sociaal Team, met name rondom jeugd, en maakt zich hier zorgen over. De wethouder en manager geven aan deze zorgen te delen en er alles aan te doen om hiervoor oplossingen te zoeken. Onder andere zijn teams samengevoegd om kwetsbaarheid te verkleinen, is een extra teammanager aangetrokken en is de hoop dat de nieuwe werkwijze in sociale dorpsteams het werkplezier zal vergroten en daardoor het medewerkersverloop zal afnemen.
  • Brief Adviesraad Sociaal Domein Ontwikkellocatie Albert Schweitzerschool Renkum: Het voorstel is door de gemeenteraad aangenomen met een wijziging en een motie. Gezamenlijk zal ernaar gezocht worden om partijen perspectief te bieden. Het onderzoek naar vraag en aanbod van beschikbare vierkante meters moet hierbij gaan ondersteunen. Ook is er een gesprek gaande tussen de wethouder, de kinderopvangorganisatie en de Beatrixschool. Ook Renkum voor Elkaar is bezig een plan op te stellen waarbij de gemeente ondersteuning biedt. Wethouder Mulder geeft aan dat de brief van de adviesraad tegenstrijdig lijkt met het eerdere advies dat de gemeente meer regie moet pakken om nieuwe woningen te realiseren. Dit is een van de weinige locaties waar de gemeente eigenaar is van de grond wat kansen biedt voor extra woningen en vergroening van de wijk. Dit was zeker niet de bedoeling van de brief van de adviesraad. De adviesraad staat net als de inwoners achter de bouwplannen, maar er waren ook zorgen over de snelheid en de samenhang met andere ontwikkelingen. Die zijn in de brief verwoord. 

Als aandachtspunt bij de concrete plannen voor deze locatie wordt gewezen op het (speel)grasveld voor de Beatrixschool. Hier wordt nu al veel overlast van hondenpoep ervaren. Wethouder Van Bentem neem dit punt mee.

De gasten worden bedankt voor hun komst en het gesprek. We hopen op een voortzetting van de goede samenwerking in het nieuwe jaar.

5. Concept-verslag vorige vergadering

Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.

6. Actielijst

Deze wordt doorgenomen. De ambtelijk secretaris past deze aan.

7. Raadpleeggroep Toegankelijkheid

Op 30 januari 2024 vindt een overleg plaats met medewerkers van het Ruimtelijk Domein. In januari wordt een oproep geplaatst voor nieuwe leden. 

8. Communicatie

  • In het bericht van de Rijn en Veluwe van december is gewezen op de nieuwsbrief 2023. De nieuwsbrief heeft weinig reacties opgeleverd.
  • Bij de uitnodiging voor de vergadering van januari in de Rijn en Veluwe zal een extra oproep gedaan worden voor nieuwe leden van de Raadpleeggroep Toegankelijkheid. 
  • Het jaarverslag 2023 krijgt een andere lay-out dan de voorgaande jaren (A3 dubbelgevouwen). 
  • De heer Martens is bereid om artikelen in de krant te plaatsen. We zoeken verhalen over een concreet behaald resultaat.

9. Ingekomen en uitgaande stukken

Ter kennisgeving.

10. Rondvraag

  • De heer Steens zal een melding in het Meldpunt Openbare Ruimte (MOR) doen over het fietspad bij Quadenoord.
  • Het onderwerp GelrePas wordt verschoven van januari naar februari. Als iemand nog inhoudelijk agendapunt heeft voor januari dan kan hij of zij dat melden.
  • De ambtelijks secretaris deelt de kerstbonnen uit en zal de praktische informatie hierover nog per mail nasturen.
  • Op 8 januari 2024 ’s avonds is een nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Renkum waar de leden ook van harte welkom zijn. Zie de ontvangen mail hierover.

De voorzitter verlaat de vergadering. Onder leiding van de plaatsvervangend voorzitter wordt unaniem besloten Kees Hogendorf voor nog vier jaar voor te dragen als voorzitter van de Adviesraad Sociaal Domein per 1 januari a.s. De ambtelijk secretaris zal hiervoor een collegevoorstel opstellen.

12. Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering en bedankt iedereen voor zijn of haar inbreng.