Verslag Adviesraad Sociaal Domein 23 mei 2023

Aanwezig

Dhr. C. Hogendorf (voorzitter), dhr. H. Cornelissen (plv voorzitter/penningmeester), mw. R. Erkelens, mw. D. Kloppenburg, mw. J. Merens, dhr. R. Steens, mw. R. Leurink, mw. M. Rook, dhr. H. Darwish, dhr. C. Kroon en mw. G. Rijneveld (ambtelijk secretaris)

Afwezig

dhr. E. Vermeer, dhr. R. Stoutmeijer

Verslag

1. Opening en vaststelling agenda

De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom. Wethouder Marinka Mulder is tijdens deze vergadering aanwezig. Dit is de eerste officiële vergadering van Cees Kroon. Hij is benoemd tot lid van de Adviesraad Sociaal Domein. De agenda wordt gevolgd.

2. Inspreken toehoorders

Hier wordt geen gebruik van gemaakt.

3. Mededelingen

De mededelingen voor de wethouder worden kort doorgenomen:

  • Studiebijeenkomst Kloof overheid – burgers
  • Teamleiders Sociaal Team uitgenodigd
  • Raadpleeggroep Toegankelijkheid
  • Op 30 mei 2023 is er een gesprek met Esther van Haarlem, manager Sociaal Domein, over de ontvangen aandachtspunten en signalen over Wmo en Jeugd.

4. Kennismaking fractie D66 Renkum

De raadsleden Fedor Cuppen, Hanneke Mijnhart en Dorien Firet van de fractie van D66 Renkum willen graag kennismaken met de Adviesraad Sociaal Domein. De voorzitter geeft uitleg over de taak en werkwijze van de Adviesraad Sociaal Domein en de Raadpleeggroep Toegankelijkheid. De adviesraad is een adviesorgaan van het college, adviseert vanuit inwonersperspectief over zaken in het sociaal domein en heeft geen politieke kleur. Er vindt een gesprek plaats over de uitdaging van beide organen om in contact te komen met inwoners en de informatie te krijgen over wat speelt. En ook over de houding van de inwoner ten opzichte van de politiek en de gemeente en de toegankelijkheid van (overheids)informatie voor ouderen en mensen met een visuele of gehoorbeperking. De adviesraad en de fractie van D66 werken beide aan gelijke kansen, inclusiviteit en toegankelijkheid.

5. Renkum voor Elkaar

Nilay Gülci (Huis van Renkum) en Marijke Kaper (Stimensz) zijn op verzoek van de Adviesraad Sociaal Domein uitgenodigd om informatie over de organisatie, activiteiten en plannen van Renkum voor Elkaar te geven.

Renkum voor Elkaar is de netwerkorganisatie die verantwoordelijk is voor het sociaal werk in de gemeente Renkum. Renkum voor Elkaar is in 2017 gestart met 6 organisaties. Vanaf eind 2021 zijn er nog 2 organisaties: Stimenz en Huis van Renkum. De gemeente Renkum is opdrachtgever en samenwerkingspartner. Het sociaal team is een belangrijke samenwerkingspartner.

De werkwijze is gericht op vroegtijdig, preventief, vraaggericht en dichtbij. Aangesloten wordt bij signalen, vragen en behoeften van inwoners, en zoveel mogelijk in samenwerking met andere partijen. Het gaat om relatiegericht werken, op een veelheid van plekken. Renkum voor Elkaar kent de volgende programmalijnen met daarbinnen weer veel verschillende activiteiten:

  • Passende Ondersteuning
  • Opgroeien
  • Langer Thuis
  • Vrijwillige inzet
  • Buurten
  • Werk en Inkomen (nieuw)

Het betreft veel en versnipperd werk. Het is een uitdaging om het overzicht te bewaren en alles voldoende aandacht te geven. In Rheden kent het welzijnswerk 45 fte. In Renkum 11 fte, 15 personen. Inwoners kunnen op verschillende manieren direct of indirect met Renkum voor Elkaar in contact komen. De bekendheid, bereikbaarheid en vindbaarheid is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Er wordt met de gemeente samengewerkt aan dorpsgericht werken, 1-loketfunctie, onafhankelijke clientondersteuning, ontmoetingsplekken met dorpsteams waar mensen terecht kunnen met allerlei vragen en soepel doorverwezen kunnen worden. De adviesraad geeft Renkum voor Elkaar complimenten voor wat bereikt is rondom het Middelpunt in Doorwerth. Het is een bruisend activiteitencentrum geworden.

De Adviesraad Sociaal Domein heeft een studiebijeenkomst gehad over de kloof tussen overheid en inwoners, waarbij inwoners mogelijk geen zorg en ondersteuning ontvangen die dit wel nodig hebben. Renkum voor Elkaar herkent dit. Het gaat om verschillende groepen:

  • hele kwetsbare mensen die door contacten mogelijk toch weer in beeld komen en geholpen kunnen worden (bijv. via de Zorgverbinders);
  • mensen die zich door hun visie en ideeën distantiëren, een lastige groep;
  • autochtone Nederlanders met een taalprobleem (NT1-niveau); zij begrijpen formulieren niet, zijn digitaal niet vaardig met als gevolg een onzichtbare stapeling van problemen bijv. financiële problemen of uitval bij arbeid. Hier worden ‘camouflage-hulpacties’ op ingezet;
  • mensen, vooral senioren, die uit angst geen gebruik willen maken van (energie)toeslagen.

Nilay Gülci en Marijke Kaper worden hartelijk bedankt voor hun komst en uitleg.

6. Concept-verslag vorige vergadering 

Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.

Naar aanleiding van het verslag wordt gevraagd naar de spreekuren van de collegeleden. Welke zaken worden gemeld en hoe wordt teruggekoppeld? De wethouder geeft aan dat nu 2 keer een inloopspreekuur heeft plaatsgevonden. Het voornemen is om de spreekuren nog beter te communiceren en meer ambtenaren mee te nemen om de opvolging beter te kunnen laten plaatsvinden. Het belang van een goede opvolging en terugkoppeling wordt door de adviesraad onderschreven. Niet alleen bij dit spreekuur, maar bij alle contacten met de gemeente (bijvoorbeeld meldpunt openbare ruimte, wandelingen, werkbezoeken). Ook als het geen positieve boodschap is. Het college is nog zoekende hoe en welke instrumenten ingezet kunnen worden om de juiste informatie over wat mensen echt bezig houdt boven water te krijgen.

7.  Actielijst

Geen bijzonderheden.

8. Raadpleeggroep Toegankelijkheid

Zie verslag. De Raadpleeggroep Toegankelijkheid komt op verzoek van wethouder Maouche met een voorstel inclusief kosten voor een jaarlijkse bewustwordingsactie Toegankelijkheid bedoeld voor ambtenaren te maken hebben met toegankelijkheid in de openbare ruimte (ongeveer 20 personen). Donderdag vindt een overleg plaats van de raadpleeggroep met de organisatie Accessibility, die hier ervaring mee heeft, en de beleidsondersteuner van het Ruimtelijk Domein. De actie zal plaats gaan vinden in de Week van de Toegankelijkheid (2 of 3 oktober).

9. Communicatie

In de Rijn en Veluwe zal bij de aankondiging van de volgende vergadering informatie van Cees Kroon als nieuw lid geplaatst worden. In de volgende vergadering staat het onderwerp communicatie op de agenda.

10. Ingekomen en uitgaande stukken

Deze worden ter kennisgeving aangenomen. Aanvullend: op 15 juni 2023 is de Dag van de Jeugdhulp. De heer Steens en mevrouw Rook zullen hiernaartoe gaan.

10. Rondvraag

  • Het Groenberaad biedt adviezen door professionals in aanvulling op ambtelijk capaciteit. De adviesraad vindt de constructie dubieus.
  • De voorzitter zal de stemformulieren van de ALV van de Koepel Adviesraden Sociaal Domein 2 juni invullen.
  • Op 5 juli 2023 vindt de volgende studiebijeenkomst plaats vanaf 16.00 uur. A.s. donderdag hebben de heer Darwish en Steens samen met de ambtelijk secretaris een voorbereidend overleg. Hierin zal de mogelijke uitleg en bespreking van de Beleidsregels Wet Inburgering met Evy Reinders, beleidsmedewerker, meegenomen worden.
  • De wethouder zal intern nogmaals navraag doen naar de rattenplaag rondom de Sint Josephweg in Renkum.
  • De Adviesraad Sociaal Domein zal het college voorstellen om Dorien Kloppenburg per 1 september 2023 nogmaals voor een periode van 4 jaar her te benoemen als lid van de Adviesraad Sociaal Domein.

11. Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering en bedankt iedereen voor zijn of haar inbreng.