Wijkuitvoeringsplannen

Elke wijk is anders en heeft daarom een eigen aanpak nodig. Daarom maken wij samen met bewoners, bewonersinitiatieven, technisch experts en andere belanghebbenden per wijk een wijkuitvoeringsplan.

Wijkuitvoeringsplan

Een wijkuitvoeringsplan geeft bewoners duidelijkheid. In het wijkuitvoeringsplan staat welke duurzame warmteoplossing het beste past bij de wijk. Ook bevat het een stappenplan dat bewoners kan ondersteunen bij het verduurzamen van hun huis en een overzicht van de hulp die daarvoor beschikbaar is. Aan het begin van het proces ligt nog niets vast. Het duurt ongeveer 2 jaar om een wijkuitvoeringsplan te maken. In deze 2 jaar is er tijd om vragen, ideeën en zorgen te bespreken en gezamenlijk beslissingen te nemen. Daarna gaan we samen aan de slag met de uitvoering. 

Een plan in uw wijk 

Als we in uw wijk aan de slag gaan ontvangt u aan het begin van het proces een brief met meer informatie. In een aantal wijken zijn we al begonnen met het maken van een wijkuitvoeringsplan.  

Participatie en inspraakmogelijkheden 

Uw input is waardevol voor ons! We moedigen alle bewoners aan om mee te doen aan inspraakavonden, enquêtes en/of participatieworkshops die per wijk georganiseerd zullen worden. Op deze manier kunt u actief bijdragen aan de besluitvorming en ervoor zorgen dat de wijkuitvoeringsplannen aansluiten bij uw behoeften en verwachtingen. 

Keuzevrijheid 

De gemeente onderzoekt samen met u welke duurzame warmteoplossing het beste past bij de verschillende woningtypen in uw wijk. Het resultaat van dit onderzoek komt in het wijkuitvoeringsplan. Als woningeigenaar maakt u zelf de keuze of u op deze duurzame warmteoplossing wilt overstappen. Als u niet wilt meedoen met de voorgestelde warmteoplossing dan kunt u zelf een andere mogelijkheid uitwerken. Dit moet wel aan dezelfde eisen voldoen als de voorgestelde oplossing. Het moet bijvoorbeeld net zo duurzaam zijn. 

Wijkinitiatieven

In sommige wijken werken we samen met wijkinitiatieven. Een wijkinitiatief bestaat uit bewoners die zich verenigd hebben en zich inzetten voor de verduurzaming van de wijk. Meer informatie over de samenwerking met wijkinitiatieven.

Transitievisie Warmte

In de Transitievisie Warmte (pdf, 2 MB) vindt u meer informatie over de planning en aanpak van de gemeente. Op de kaart 'Buurten 2020' van het CBS kunt u zien in welke wijk u woont. De warmtetransitie is nieuw en daarom zullen we steeds tot nieuwe inzichten komen. De planning en aanpak in de Transitievisie Warmte passen we hierop aan.