Raadsbrief informatievoorziening geur in Renkum
Oosterbeek, 18 maart 2023
Beste raadsleden,
Hierbij informeren wij u over het voornemen om een door het GGD opgestelde informatievoorziening over Geur in Renkum op onze website te plaatsen.
De papierfabriek Smurfit Kappa Parenco (SKP) produceert bij haar activiteiten geur. In 2016 nam de fabriek de 2e papiermachine in gebruik na een aantal jaren stilstand. Sindsdien zijn er veel (meer) klachten over geur van omwonenden.
Zoals u bekend doet GGD Gelderland-Midden onderzoek naar de geurhinder in de omgeving van de fabriek. Tot op een afstand van 1 kilometer is de geur vaak te ruiken. Veel mensen (>20%) geven aan dat zij ernstige hinder hebben door de geur. De GGD vindt deze situatie voor de gezondheid van de bewoners onwenselijk.
Bij de ontwikkeling van woningen binnen de cirkel van 1 kilometer betekent dit dat op het aspect geur er geen goed woon- en leefklimaat gegarandeerd kan worden. Daardoor is woningbouw nog wel mogelijk, maar alleen als er een zwaarwegend belang is. De woningnood zou dit kunnen zijn. Echter potentiële kopers of huurders moeten geïnformeerd worden over wat deze geur is en kan betekenen voor hun welzijn. Dit geldt logischerwijs ook voor de bestaande inwoners.
Om ervoor te zorgen dat inwoners altijd de juiste informatie krijgen is gekozen om een stuk op onze gemeentelijke website te plaatsen. Om deze informatie neutraal te houden, zodat de gemeente zelf niet stuurt op de inhoud, is de GGD gevraagd de inhoud op te stellen en (op inhoud) te onderhouden. Zie bijlage 1 voor de tekst.
Het informeren over geurhinder is voor ontwikkelaars van nieuwe woningen nu niet standaard verplicht. Daarom wordt er naast deze informatievoorziening ook een optioneel kettingbeding opgenomen in onze standaard Samenwerkingsovereenkomst (SOK). Dit beding zal verkopers van woningen binnen 1 kilometer van de fabriek verplichten potentiële kopers te informeren over geur, door hen te verwijzen naar de gemeentelijke website. Voor alle lopende ontwikkelingen binnen de 1 kilometer zone van de fabriek wordt onderzocht of het kettingbeding nog kan worden toegepast.
Het college is zich ervan bewust dat voor sociale huur er minder keuzevrijheid is. Een huurder verliest normaal gesproken de opgebouwde rechten, wanneer ze een woning toegewezen krijgen. Daarom zijn er gesprekken met Vivare gestart om te onderzoeken hoe die opgebouwde rechten mogelijkerwijs bevroren kunnen worden voor een bepaalde periode na het betrekken van de sociale huurwoning.
Tot slot is deze informatievoorziening en kettingbeding geen goedkeuring voor woningbouw binnen dit gebied. De afweging of het zwaarwegend belang van bijvoorbeeld de woningnood afdoende is om toch woningen te ontwikkelen zal moeten worden gemaakt door u als raad, wanneer een bestemmingsplan of omgevingsplan in procedure komt (of door middel van het adviesrecht bij een buitenplanse omgevingsvergunning (BOPA)).
Met vriendelijke groet,
Burgemeester en wethouders van Renkum,
de secretaris, M.J.J. (Marcel) Wagener
de burgemeester, A.M.J. (Agnes) Schaap