Stand van zaken
Omwonenden ervaren klachten – geur, geluid, verkeer en trillingen- uit de omgeving van Parenco.
Sinds de ingebruikname in 2016 van de 2e papiermachine – PM2- voor verpakkingspapier is het aantal klachten aanzienlijk toegenomen. De overlast van geur wordt op als grootste probleem ervaren.
Voordat de vergunning van maart 2015 aan Parenco verleend werd, is een milieueffectrapportage – MER – opgesteld. Een MER brengt de milieueffecten van een plan in beeld, voordat de overheid daarover een besluit neemt. De verwachte effecten worden beschreven in een rapport. Zo kan de overheid die het besluit neemt, deze effecten bij haar afwegingen betrekken. Parenco valt onder het bevoegd gezag van provincie Gelderland.
Op dit moment heeft Parenco een nieuwe aanvraag om een vergunning bij de provincie ingediend. Ook hiervoor is een milieueffectrapportage opgesteld. De Omgevingsdienst Regio Nijmegen behandeld deze aanvraag namens de provincie.
Evaluatie Milieueffectrapportage (MER)
Na het verlenen van de vergunning in 2015 heeft de provincie onderzocht wat de daadwerkelijke milieugevolgen waren toen het bedrijf eenmaal in werking was (MER evaluatie). Deze zogenaamde MER-evaluatie heeft in maart en april van 2018 plaatsgevonden. Uit de uitgevoerde geuronderzoeken en metingen komt naar voren dat aan de voorgeschreven emissie-eisen wordt voldaan. In de praktijk blijkt echter dat er een verschil bestaat tussen de hinderbeleving en de gemeten geuruitstoot. Daarom wordt hier in de evaluatie met een speciale notitie extra aandacht aan besteed.
Luchtmetingen samen met GGD
In opdracht van de provincie Gelderland en de gemeente Renkum zijn in maart 2018 luchtmetingen uitgevoerd in de omgeving van Parenco in Renkum. De metingen zijn uitgevoerd vanwege aanhoudende overlastmeldingen van omwonenden. Uit het onderzoek blijkt dat de vluchtige stoffen die zijn gemeten, geen schadelijke gevolgen hebben voor mensen die in de omgeving wonen.
Verder is in 2020 en 2021 geprobeerd om, in samenspraak met SK Parenco, Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) en de GGD de geurhinder zo objectief mogelijk in kaart te brengen. Omdat het lastig is om geurhinder te berekenen of te meten met apparatuur zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd.
Ook adviseert het RIVM, op advies van de Expertgroep Gezondheidsonderzoek en Nazorg na rampen en (milieu-) incidenten, om geen aanvullend onderzoek te doen naar het vóórkomen van specifieke klachten en aandoeningen in Renkum en Heelsum.
Elke 4 jaar voeren de GGD-en met het CBS en het RIVM de landelijke Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen uit. Voor een beter lokaal beeld van de ervaren geurhinder is in Renkum voor de Gezondheidsmonitor 2020 (pdf, 1 MB) een grotere steekproef genomen. Het geeft daardoor een betrouwbaar beeld van de ervaren hinder. In 2022 is er (vanwege de effecten van de Coronapandemie) een extra monitor uitgevoerd. Ook daar is een grotere steekproef genomen.
Aanpak overlast door Parenco
Ook Parenco zoekt zelf naar oplossingen om de overlast terug te dringen. Op de website van Parenco is meer informatie te vinden over het bedrijf en de activiteiten die het tot nu toe heeft ondernomen om de overlast te beperken.