Kleding ruilen: duurzaam en nog hartstikke leuk ook!

Landelijk zijn er verschillende initiatieven om kleding te ruilen. Dat kan beter dacht Elien van Swieten. Samen met een buurman bedacht ze een eigen kledingruilsysteem: Swap Forward.

Nog maar twee jaar geleden begon Elien van Swieten uit Oosterbeek met Swap Forward. Inmiddels doen er al 43 deelnemers mee. Niet alleen in Oosterbeek gaan tassen rond. Ook in Loil en Leiden ruilen vrouwen enthousiast kleding die anders misschien in kledingcontainers en uiteindelijk in verbrandingsovens was beland.

Leuker en gemakkelijker

Elien van Swieten kiest kleding uit de kledingtas“Met Swap Forward wil ik kleding ruilen vooral leuker en gemakkelijker maken. Er zijn verschillende initiatieven. Kleding legt dan altijd dezelfde route af. Je krijgt steeds van dezelfde persoon een kledingtas en geeft die weer aan dezelfde in de rij door. Meestal moet dat nog snel ook. Dat moet anders kunnen dacht ik. Zodat je ook andere deelnemers tegenkomt en meer tijd krijgt. Samen met een handige buurman ontwikkelde ik een nieuw kledingruilsysteem.”

Ontmoeting gelijkgestemden

“In Oosterbeek rouleren zes kledingtassen met dameskleding. Als je uitgeshopt bent, scan je de QR-code die aan de tas hangt. Het algoritme bepaalt wie de volgende swapper is. Dat is degene die de tas het langst niet heeft gehad binnen een straal van één kilometer. Het idee daarbij is dat je de tas lopend of met de fiets kan doorgeven. Zo ontmoet je nieuwe gelijkgestemden in je eigen buurt. Via Whatsapp ontvang je een berichtje zodat je een afspraak kunt maken. Wil je tijdelijk stoppen, bijvoorbeeld in verband met een zwangerschap, dan kan ik je als beheerder op pauze zetten.”

Mix van merken en stijlen

“747 keer zijn de kledingtassen in Oosterbeek al doorgegeven! Zonder enige reclame. Bij de start van een groep bepaal je zelf welke maten worden geruild. Bij de groep in Oosterbeek is dat damesmaat S en M. Maar nieuwe deelnemers kunnen ook een eigen groep starten. In hun eigen dorp of met andere maten. Of met heren- of kinderkleding. Het is idee is dat je kleding die nog mooi is, maar zelf niet meer draagt aan elkaar doorgeeft. De tas vormt een mix van stijlen en merken. Dat is juist zo leuk, zo ontdek je nieuwe kledingstijlen en kleuren! In de Whatsapp-groep levert dat vaak leuke reacties op. ‘Dank je wel gulle gever van dit mooie jasje’ of ‘Dat jasje staat jou veel leuker’.”

Duurzaamheid toegankelijk maken

“Via Whatsapp deel ik ook regelmatig duurzame feitjes. Bijvoorbeeld dat het duizenden liters water kost om een spijkerbroek te maken. Zo leg ik uit ‘dat je met swappen nog beter bezig bent dan je al dacht’. Dat is het doel, dat we met z’n allen een beetje duurzamer bezig zijn. Kleding weggooien in kledingcontainers werkte in het verleden prima. Inmiddels kan iedereen overal ter wereld voor twee euro al een nieuw kledingstuk kopen. Waarom zou je je kleding dan geen nieuwe bestemming in je eigen omgeving geven? Zelf probeer ik zo veel mogelijk duurzame keuzes te maken en met Swap Forward wil ik het voor anderen zo makkelijk mogelijk maken om dat ook te doen.”

Swap je mee? Stuur een mailtje naar info@swapforward.nl en Elien neemt contact met je op.