Samen zwerfafval opruimen schept een band

Eén keer in de zes weken trekt Opruimbrigade Richtersweg erop uit om de buurt schoon te maken. Gedreven ruimen Marja, Jan, Aaf, Ilona, Maarten en Nejat alle rommel rond de flats op.

“We doen dit al vijf jaar”, vertelt Aaf tijdens een schoonmaakochtend. “Zelf ruimde ik al langer zwerfafval op bij het speeltuintje, samen met de kinderen.” Marja vult aan: “Ook Maarten en zijn partner maakten regelmatig de buurt schoon. En ik was in mijn eentje aan het knijperen. Als er bezoek kwam, schaamde ik me soms voor de troep. Op een gegeven moment stelde ik voor: laten we het samen doen! Veel gezelliger. Zo is de Opruimbrigade Richtersweg in Doorwerth ontstaan.”

Minder rommel

Terwijl hij afval raapt, valt Jan haar bij: “Het is zo gezellig dat ik nu bij sommige buren zelfs op verjaardagen mag komen”, grapt hij. Om even later belangstellend aan Ilona te vragen hoe het met haar studie gaat, die ze naast haar baan in de zorg is begonnen. Jan: “Samen zwerfafval opruimen, schept een band. Al nodigt het niet per se uit tot meedoen. Niet alle buren voelen zich zeg maar geroepen om een handje te helpen. Het is wel zo dat er nu minder rommel rond de flats ligt. In die zin hebben we zeker eer van ons werk.”

Peuken

Ilona houdt halt bij wat ze een heel peukenveld noemt. Jan lacht: “Schieten ze al wortel?” Samen met Maarten en Marja raapt ze met haar grijper de peuken op. Ilona ziet dit vaker en overlegt met hen of het een idee is om dit bij woningcorporatie Vivare aan te geven. “Ik heb de indruk dat sommige bewoners de sigarettenfilters gewoon vanaf de galerij naar beneden schieten. Misschien kunnen we Vivare vragen om daar wat aan te doen?”

Grofvuil

De afvalzakken raken snel gevuld. Vooral in de plantsoenen treffen de buurtbewoners afval aan, dat beter zichtbaar is nu bomen en struiken hun blad hebben verloren. Maarten raapt complete bloempotten op, met de planten er nog in. Maar ook een parasol en een meterslange slinger kerstverlichting. Nejat haalt een afgedankt computerscherm uit de bosjes. Op andere plaatsen hebben bewoners laminaat, matrassen en een compleet bankstel achtergelaten. Marja maakt er foto’s van, zodat Vivare het grofvuil kan afvoeren.

Aanjager

Aaf is een van de aanjagers van het buurtinitiatief dat ook iedere maand de papiercontainers van de drie flats aan de straat zet. In de Whatsapp-groep wordt iedere zes weken een datum gepland. Marja: “De ene keer zijn we met z’n drieën, de andere keer met meer mensen, zoals vandaag. De opruimochtenden leveren niet alleen een schone buurt op, maar ook leuke ontmoetingen. Het verloop is hier best groot, waardoor je niet altijd je buren kent. Het is een mooi contactmoment dat de onderlinge band in de buurt versterkt.”

Wil je zelf ook aan de slag en in je eigen buurt zwerfafval opruimen? Vraag gratis materialen aan bij de gemeente. Kijk voor meer informatie hier: www.RenkumVerduurzaamtSamen.nl/zwerfafval