Stappenplan afkoppelen regenpijp
Het afkoppelen van je regenpijp betekent dat regenwater niet meer het riool in stroomt. Het regenwater van je dak stroomt via de regenpijp naar de tuin waar het de grond inzakt. Dit heet infiltratie. 59% van de inwoners van de gemeente Renkum heeft al ten minste één regenpijp afgekoppeld. Het overgrote deel van deze inwoners is hier trots op en ervaart de voordelen. Koppel je regenpijpen ook af en ervaar de voordelen.
Goed voor natuur, milieu en riool
Regenwater dat via de regenpijp naar de tuin stroomt komt niet via het riool in de rioolwaterzuivering. Hierdoor kan het riool beter omgaan met veel neerslag en voorkom je dat het schone regenwater onnodig wordt gezuiverd. Ook blijft je tuin in droge periodes langer groen.
Stappenplan regenpijp afkoppelen
Vaak kan je de regenpijp zelf afkoppelen. Woningen gebouwd na 2010 zijn standaard afgekoppeld. Is je woning voor 2010 gebouwd? Dan kan je zelf aan de slag met het afkoppelen van je regenpijp. Op Gewoon Dóén vind je een tekening met de eenvoudige stappen. Bij Milieu centraal vind je ook een stappenplan met uitleg en foto’s.
Bodem in de gemeente Renkum
Het merendeel van de bodem in de gemeente Renkum is zandgrond. Hierdoor kan het water makkelijk wegzakken in de bodem en kun je zonder problemen afkoppelen. Op een aantal plekken in onze gemeente is het verstandig om eerst advies te vragen of is afkoppelen helaas niet mogelijk. Dit komt door de samenstelling van de bodem.
- Heveadorp: afkoppelen is helaas niet mogelijk
- Doorwerth ten zuiden van de Van der Molenallee: doe de emmertest, benader de afkoppelcoach of vraag advies in de klimaatkeet
- Oosterbeek ten zuiden van de Utrechtseweg: doe de emmertest, benader de afkoppelcoach of vraag advies in de klimaatkeet
Advies over afkoppelen
Heb je vragen of afkoppelen? Vraag advies in de klimaatkeet of benader de afkoppeloach via duurzaam@renkum.nl of (026) 33 48 111.
Doorspoeling van het riool
Als het regenwater niet meer het riool instroomt, levert dit geen problemen op de voor de doorspoeling van het riool. De gemeente houdt dit goed in de gaten en zorgt voor de doorspoeling van het riool. Particulieren hoeven zich hier dus geen zorgen over te maken.
Bovengronds water opvangen met een wadi
Ook is het mogelijk om bovengronds water op te vangen zodat het rustig de grond in kan zakken. Dit kan heel goed met behulp van een wadi.