Aardwarmte
Aardwarmte, ook wel Geothermie, is een relatief nieuwe manier van energie winnen uit de bodem.
Aardwarmte is lokale, duurzame warmte die uit de ondergrond kan worden gewonnen voor het verwarmen van huizen, kassen en industrie. We spreken van aardwarmte als de warmwaterbron zich op dieper dan 500 meter bevindt. De temperatuur loopt op met de diepte. Het van nature aanwezige warme water wordt opgepompt, de warmte wordt eruit gehaald en het water wordt weer teruggepompt in dezelfde aardlaag en warmt daar weer op.
In potentie is aardwarmte een goed alternatief voor aardgas. Dat geldt voor een grote energiegebruiker als Parenco die warmte van heel hoge temperatuur nodig heeft (150 graden), maar zeker ook voor omliggende wijken en dorpen. Die kunnen op hun beurt weer verwarmd worden met de restwarmte van de fabriek door een warmtenet.
Voordat winning van ultradiepe geothermie bij Parenco mogelijk is, is er nog een lange weg te gaan. De kosten voor een ultradiepe boring zijn hoog en ook de projectopbrengst is onzeker. Daarom is het op dit moment vooral belangrijk om aanvullende data te verzamelen waardoor de kosten van de boring omlaag kunnen en de slagingskans van het project omhoog. Deze aanvullende data kunnen worden verzameld uit bijvoorbeeld internationale (UDG) projecten, onderzoeken in het Dinantien dichter bij het oppervlak en uit conventionele geothermie. Zo kan uiteindelijk de uitvoering van een eerste UDG onderzoeksboring in Nederland, bij Smurfit Kappa Parenco, dichterbij worden gebracht.