Mobiliteitsvisie: iedereen veilig over straat

Dinsdag 18 februari 2025 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de Mobiliteitsvisie vast te laten stellen door de gemeenteraad. Deze Mobiliteitsvisie geeft de richtlijnen voor het mobiliteitsbeleid tot 2040. Het vervangt het verouderde Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) uit 2010. De raadscommissie bespreekt de Mobiliteitsvisie op dinsdag 11 maart 2025. Op woensdag 26 maart 2025 neemt de gemeenteraad een besluit over de Mobiliteitsvisie.

Veilig van a naar b

Werken, studeren, winkelen, ontspannen, ontmoeten, cultuur beleven en sporten: al deze activiteiten zijn onmisbaar voor een bloeiende gemeenschap. Wij willen dit koesteren en ervoor zorgen dat iedereen, van jong tot oud, hier zo zelfstandig mogelijk aan kan deelnemen. Het doel? Een mobiliteitsbeleid dat elk kind vanaf 8 jaar de mogelijkheid biedt om zelfstandig naar school, sport, cultuur en winkels te gaan en dat ouderen en mensen met een beperking ondersteunt om met waardigheid en vrijheid in onze gemeente oud te worden.

Wethouder Joa Maouche is trots op de nieuwe visie op mobiliteit: "Met de nieuwe Mobiliteitsvisie kiezen we radicaal voor de Rechtvaardige Straat . Een rechtvaardige straat is een plek waar de openbare ruimte optimaal wordt gebruikt en ervaren. De afgelopen tijd is er gefocust op de auto, waardoor andere activiteiten niet meer mogelijk waren. Zoals ontmoeten en spelen op straat. We zullen op een nieuwe manier onze straten moeten inrichten om een leefbare, gezonde en eerlijke gemeente te bouwen."

Mensgericht mobiliteitsbeleid

De Mobiliteitsvisie legt focus op:

  1. Kindergerichte benadering: de visie benadrukt het recht van kinderen om zelfstandig en veilig te reizen vanaf 8 jaar, wat een unieke focus is.
  2. Innovatief gebruik van experimenten: toepassing van de experimenteerbepaling onder de Omgevingswet voor het ontwikkelen van nieuwe mobiliteitsoplossingen. Met de experimenteerbepaling is het mogelijk af te wijken van de Omgevingswet met als doel en in stand houden van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit.
  3. Brede inclusiviteit: nadruk op toegang en rechtvaardigheid voor kwetsbare groepen, waaronder mensen met beperkingen en ouderen.
  4. Gedeelde ruimte als visie: de nadruk op straten als gedeelde ruimtes, waarin ontmoeting en verblijven centraal staan, overstijgt de traditionele verkeersbenadering.
  5. Gebruik van het STOMP-principe: de gefaseerde prioriteitstelling van mobiliteitsoplossingen is toekomstgericht en gericht op duurzaamheid en ruimte-efficiëntie. Bij het STOMP-principe wordt in elke fase van planvorming en ontwerp telkens 5 stappen doorlopen. Over lopen, fietsen, openbaar vervoer, mobiliteitsdiensten en privéauto’s. Hierdoor ontstaat inzicht in de wensen en vraagstukken voor elk onderdeel. 
  6. Sterke focus op participatie en open planprocessen: actieve betrokkenheid van bewoners, bedrijven, en maatschappelijke organisaties in het ontwerp en de uitvoering van het beleid.

Hoe nu verder?

Tijdens de raadsvergadering van 26 maart 2025 zal de raad een besluit nemen over de Mobiliteitsvisie. De Mobiliteitsvisie heeft een uitvoeringsagenda met grove planning. Na vaststelling van de Mobiliteitsvisie start de uitvoering daarvan. In de planning staan onderwerpen als: fietsnetwerk toetsen aan basisprincipes voor fietsinfrastructuur, autoluwe schoollocaties, gebruik OV stimuleren, handhaving blauwe zonde, etc. De Mobiliteitsvisie is in te zien op de website raad.renkum.nl.