Toekomstscenario’s

Om te zorgen dat we een fijne plek zijn en blijven voor onze inwoners, ondernemers en organisaties hebben we onderzoek gedaan hoe we dat in de toekomst voor elkaar krijgen. Er zijn verschillende manieren (toekomstscenario’s) om daarvoor te zorgen. Er zijn 4 toekomstscenario’s onderzocht voor een goede en duurzame toekomst voor de inwoners, ondernemers en organisaties in de gemeente Renkum.

Dit waren de 4 toekomstscenario’s

  1. Samenwerken met meerdere gemeenten
    We werken nu al veel met andere gemeenten samen. Maar dat zouden we nog veel meer kunnen gaan doen. We verdelen de taken slim over de groep gemeenten waarmee we samenwerken. Natuurlijk zijn er kosten, maar we kunnen wel kijken of we geld kunnen besparen. De door de inwoners gekozen gemeenteraad houdt veel invloed.

  2. Samenwerken met een grotere gemeente
    In plaats van met meerdere gemeenten samenwerken kunnen we ook heel intensief gaan samenwerken met een grotere gemeente. Alleen wat we als gemeente zelf willen of moeten doen, doen we nog. Alle andere taken laten we door onze partnergemeente uitvoeren. Onze eigen organisatie wordt veel kleiner. De andere gemeente doet het meeste werk, wij richten ons veel meer op het contact met inwoners en ondernemers en op de afspraken met de partnergemeente. De gekozen gemeenteraad van Renkum houdt veel invloed, maar het gemeentebestuur moet wel afspraken maken met de partnergemeente.

  3. Samenvoegen van de ambtenaren van onze en andere gemeenten
    We kunnen ook alle ambtenaren van onze gemeente en die van een of meer andere gemeenten in een nieuwe organisatie samenvoegen. Misschien heb je dan totaal wat minder ambtenaren nodig. Die nieuwe organisatie werkt voor de gemeenten die meedoen. Omdat er zo een grotere en krachtigere ambtelijke organisatie ontstaat, kunnen we meer voor elkaar krijgen. Andere kant is wel dat we die grotere en krachtigere organisatie, en wat ze doen, wel moeten delen met de andere eigenaren/gemeenten. Er kan meer werk verzet worden, maar de Renkumse gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders moeten samen met de andere gemeentebesturen bepalen wat er gedaan wordt en waar.

  4. We vormen een hele nieuwe gemeente
    100 jaar geleden ontstond de huidige gemeente Renkum uit een samenvoeging van gemeenten. De gemeente Doorwerth hield op te bestaan en werd samengevoegd met de gemeente Renkum. Dat zou nu ook weer kunnen. Met 1 of 2 andere gemeenten vormen we een nieuwe gemeente. Natuurlijk blijven inwoners in hetzelfde dorp wonen en blijven winkels en bedrijven ook gewoon bestaan. Maar er komt een nieuw gemeentebestuur en een nieuwe ambtelijke organisatie voor de nieuwe samengevoegde gemeente. Dat levert veel mogelijkheden op voor wat we willen en kunnen, maar alles komt ook wat meer op afstand te staan. We gaan onderdeel uitmaken van een groter geheel en dat heeft voor- en nadelen.

Beoordelingsonderdelen

Om de 4 toekomstscenario’s met elkaar te kunnen vergelijken, hebben we bij alle scenario’s naar 4 onderdelen gekeken: de organisatie, de identiteit van de gemeente, de dienstverlening en de voorzieningen.

  1. De organisatie
    Het onderdeel Organisatie ging over hoe er wordt gewerkt binnen de gemeentelijke organisatie. Kunnen ambtenaren de dingen doen die ze moeten doen? Krijgen ze dingen voor elkaar? Zijn er voldoende mogelijkheden om samen te werken? Zijn er voldoende ambtenaren voor het werk wat er gedaan moet worden? Weten ze wat er leeft in de gemeente en in de omgeving? Kunnen ze snel inspelen op veranderingen? Is de gemeente een aantrekkelijke werkgever om voor te werken?
  2. De identiteit van de gemeente 
    Renkum is de mooiste gemeente van ons land met 6 karakteristieke dorpen in een schitterende omgeving. Het is hier fijn leven, wonen en werken. Blijft die eigenheid van de dorpen en de omgeving bestaan? Kun je even makkelijk contact blijven houden met het gemeentebestuur en de ambtelijke organisatie? Blijft Renkum kleinschalig? En voel je samenhang met de andere dorpen en de regio?
  3. De dienstverlening
    Als inwoners en ondernemers de gemeente nodig hebben bijvoorbeeld voor een paspoort, voor een vergunning of een uitkering, hoe verloopt dat contact dan? Zijn de ‘klanten’ tevreden? Denkt ‘de gemeente’ mee? Levert de gemeente maatwerk? Is de dienstverlening snel en modern? Zijn je gegevens veilig bij de gemeente? Krijg je wat je als inwoner wilt hebben? Kun je dichtbij terecht voor je gemeentezaken? En kun je terecht op de momenten die jou uitkomen?
  4. De voorzieningen
    Als we het hebben over voorzieningen bedoelen we daar veel verschillende dingen mee. Het kan gaan over een speeltuintje in de buurt. Of over een fietspad. Over de bibliotheek of over jongerenwerkers. Om de toekomstscenario’s op dit onderdeel te kunnen beoordelen, keken we of de voorzieningen aansluiten op wat de inwoners willen. Is het mogelijk om maatwerk te leveren als de samenstelling van de bevolking verandert? In een jonge wijk is er bijvoorbeeld eerst behoefte aan speeltuintjes, maar tien jaar later aan trapveldjes. Zijn de voorzieningen dichtbij of moet je ervoor reizen? Zijn ze makkelijk en voor iedereen bereikbaar? Blijven er evenveel voorzieningen als er nu zijn en blijven ze even goed?

Keuze voor herindeling

De gemeenteraad maakte in 2023 de keuze dat 'het vormen van een hele nieuwe gemeente (herindeling) het beste zorgt voor een goede en duurzame toekomst voor de inwoners, ondernemers en organisaties in de gemeente Renkum.