Overlijden aangeven
Aangifte van overlijden doet u binnen 6 werkdagen in de gemeente van overlijden. Meestal regelt de uitvaartverzorger dit, maar u kunt dit ook zelf doen. Bij de aangifte van overlijden geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand het verlof tot begraving of crematie af.
Aangifte door de uitvaartverzorger
Uitvaartverzorgers kunnen online aangifte van overlijden doen met eHerkenning niveau 3.
Verstrekking van documenten
Na het afronden van de digitale aangifte ontvangt u de volgende documenten:
- Verlof tot lijkbezorging: dit document wordt voorzien van een handtekening en stempel.
- Uittreksel uit de overlijdensakte: dit document wordt voorzien van een handtekening en stempel.
Beide documenten sturen wij per post en per e-mail naar u toe.
Verstrekking doodsoorzaakverklaring aan CBS
De doodsoorzaakverklaring (B-verklaring) die u ontvangt van de arts stuurt u zelf aangetekend op naar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS):
Centraal Bureau voor de Statistiek
Sector SQS, doodsoorzakenstatistiek
Postbus 24500
2490 HA Den Haag
Het aktenummer vindt u op het uittreksel.
Aangifte overlijden door familie of kennis
Ook een familielid of kennis mag het overlijden aangeven bij de gemeente. U hiervoor zonder afspraak terecht op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur. Wilt u toch een afspraak maken? Bel dan (026) 33 48 111.
Meenemen
- Een geldig identiteitsbewijs.
- Een doktersverklaring van overlijden. Deze ontvangt u van een arts.
- Een gesloten B-envelop met de verklaring doodsoorzaak. Deze ontvangt u van een arts.
- Eventueel een trouwboekje van de overledene.
Kosten
Aangifte doen van overlijden is gratis. U ontvangt een uittreksel uit het overlijdensregister. Het uittreksel kost € 16,60 (tarief 2024).
Registratie BRP
De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt een akte op van het overlijden. Deze akte wordt verwerkt in de Basisregistratie Personen (BRP) van de woongemeente. De gegevens worden ook bij de eventuele partner bijgewerkt.
Levenloos geboren kind
Van een levenloos geboren kind moet u aangifte doen als het na 24 weken zwangerschap wordt geboren. Bij geboorte voor de 24e week van de zwangerschap mag u als ouders kiezen of u aangifte doet. Aangifte doet u in de gemeente waar het kind is geboren. Ouders mogen de aangifte doen, maar ook het ziekenhuis of een uitvaartverzorger.
Het is ook mogelijk om uw kind in de Basisregistratie Personen (BRP) bij te laten inschrijven. Hierover leest u meer op de pagina Levenloos geboren kind.
Overlijden binnen 3 dagen na geboorte
Is het kind levend ter wereld gekomen, maar binnen 3 dagen overleden? Dan doet u als ouders zelf de aangifte. Uw aangifte is dan een combinatie van een geboorte-aangifte en aangifte van overlijden.
Begraven in gemeente Renkum
De begrafenis of crematie vindt meestal plaats binnen 6 dagen na het overlijden. Meer informatie over begraafplaatsen in onze gemeente leest u op de pagina Begraafplaatsen.