Rampen en crisis
Wij hebben een belangrijke taak in het voorkomen en bestrijden van rampen en crises. Bij een ramp of crisis hebben wij belangrijke rol heeft op het gebied van bevolkingszorg, bijvoorbeeld het regelen van opvang van inwoners.
Een ramp of crisis beperkt zich vaak niet tot 1 gemeente. Daarom wordt er bij rampenbestrijding samengewerkt met andere gemeenten in de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden.
Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM)
Nederland is opgedeeld in 25 veiligheidsregio’s. Iedere regio is verantwoordelijk voor de organisatie van haar eigen rampenbestrijding. Renkum hoort bij de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, samen met de gemeenten Arnhem, Ede, Wageningen, Barneveld, Nijkerk, Overbetuwe, Scherpenzeel, Westervoort, Duiven, Lingewaard, Rozendaal, Rheden, Doesburg en Zevenaar. Naast deze gemeenten bestaat de VGGM uit de politie, brandweer en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie (GHOR). Om een beter beeld te krijgen van wat de VGGM doet, heeft de VGGM een filmpje gemaakt om het u uit te leggen.
Crisisplan
Om ons voor te bereiden op de bestrijding van een ramp of crisis is een crisisplan opgesteld. Het crisisplan wordt iedere 4 jaar aangepast en vastgesteld door de VGGM. Het crisisplan en andere documenten over rampen en crisis kunt u vinden op de website van VGGM.
Meer informatie
Tijdens een ramp of crisis houden wij u op de hoogte via verschillende communicatiekanalen. Ook kunt u kijken op de landelijke website www.crisis.nl. Op deze website vindt u informatie over het incident maar ook tips, informatie over mogelijke rampen bij u in de buurt en een checklist van spullen die u eigenlijk altijd in huis moet hebben.
Als u op de hoogte wilt worden gebracht van een crisis of ramp, kunt u NL-Alert downloaden op uw mobiel. U ontvangt dan een SMS op het moment van een crisis of ramp met daarin instructies wat u moet doen.